Studij u Italiji: Milano ima sve od mode do financija

18.07.2024

Posjetili smo čak četiri vrhunska sveučilišta u Milanu.


Nedavno smo istražili studentski život u Milanu, odnosno dvije njegove umjetničke akademije te dva vrhunska sveučilišta koja nude brojne programe u području prava, komunikacija i menadžmenta.

Osim posjeta sveučilištima, imali smo priliku i bolje upoznati studentski život, saznati sve o financijama, istražiti studentske smještaje te čuti zanimljive anegdote te sveučilišne tradicije i legende.


Četiri sveučilišta koja nude za svakog ponešto

NABA


Nuova Accademia di Belle Arti, poznatija kao NABA, umjetnička je akademija koja kampuse ima u Milanu i Rimu. NABA nudi programe u području umjetnosti i dizajna, a neki od zanimljivijih programa na preddiplomskoj razini su svakako Set Design, Creative Technologies, Comics and Visual Storytelling te Film and Animation, a tu su još i Fashion Design te Fashion Marketing Management.

Kampus u Milanu sastoji se od više manjih zgrada od kojih svaka ima drugačiju namjenu (npr. knitting lab, photo studio, textile lab), a nalaze se u poznatoj studentskoj četvrti Navigli. S obzirom na to da se radi o studiju umjetnosti i dizajna, za upis je potrebno predati portfolio radova, a postoji i mogućnost ostvarivanje stipendije.

Ono što nam se posebno svidjelo je naglasak koji stavljaju na održivi razvoj i ekologiju. Paze da se materijali ne bacaju, a čak proizvode pigmente za bojanje tkanina iz biljaka koje uzgajaju u vrtu. Također, naglasak stavljaju i na suradnju među odjelima te praktičan rad pa tako studentima omogućuju iskustvo poslovnog svijeta.


IED


Iduće sveučilište koje smo posjetili je Istituto Europeo di Design, poznatiji kao IED. Radi se privatnoj školi dizajna koja je osnovana 1966. godine. Škola je organizirana u četiri discipline: dizajn, moda, vizualne komunikacije i menadžment, a programi koje se ističu su Jewelry Design, Product Design, Fashion Stylist te Brand Strategy and Management i Fashion Design. Za upis ove vrhunske škole dizajna u centru Milana, umjesto portfolia moguće je predati i projekt koji se izrađuje prema točno određenim uputama.

IED surađuje s brojnim brendovima poput Bvlgarija, Valentina, Vespe i Citroena te se studentima nakon završenog studija često nudi i posao u tim tvrtkama.
Školarina na IED-u kreće se oko 20 000 € za godinu, no uz stipendiju može se znatno smanjiti.


Universita Cattolica del Sacro Cuore


Universita Cattolica del Sacro Cuore je privatno sveučilište koje nudi preddiplomske studije iz različitih područja kao što su Finance, Psychology, Communication Management, International Relations and Global Affairs te Economics and Management. Na diplomskoj nude zanimljive programe poput Methods and Topics in Arts Management, Linguistic Computing, The Art and Industry of Narration, Innovation and Technology Management.
Glavni kampus Cattolice je definitivno poseban po tome što se nastava odvija u starom benediktinskom samostanu iz 8. st., a pauze između predavanja studenti provode u prekrasnom dvorištu i klaustrima.

Zahtjevi za upis ovog sveučilišta uključuju prosjek ocjena koji treba biti 3.5 ili više te se treba polagati prijemni ispit. Na Cattolici je moguće čak besplatno studirati na temelju stipendije koja se dobiva na osnovi socio-ekonomskog statusa i ocjena, a standardna cijena školarine iznosi oko 6000 EUR.


PoliMi Graduate School of Management


Za one koji žele unaprijediti svoje znanje o poslovanju PoliMi Graduate School of Management je pravi izbor sa svojom ponudom MBA programa. Za one koji ne žele MBA, tu su programi poput Global Master for Luxury Business Professionals, Master in Management, Finance and Tech, Master in Entrepreneurship and Design for Sustainability.

PoliMi Graduate School of Management jedna je od škola sveučilišta Politecnico di Milano te je specijalizirana za menadžment.  PoliMi je za sve one koji traže način da unaprijede svoju karijeru, a sama škola surađuje s brojnim tvrtkama koje nude zaposlenje za njihove studente. Za MBA i specijalizirane master programe potrebno radno iskustvo, a uz to se pri prijavi mora proći i intervju. PoliMi se ističe po tri akreditacije koje posjeduje (EQUIS, AMBA, AACSB), čime se ubraja u nekolicinu poslovnih škola u svijetu koje posjeduju iste.

Studentski život u Milanu


Društveni život i kultura su ključne komponente talijanske svakodnevice pa je to slučaj i u Milanu. Ulice vrve ljudima, pogotovo mladim ljudima, posebice za vrijeme tzv. aperitiva. Nije neuobičajeno naići na ljude koji spontano krenu plesati uz uličnu glazbu. Najživahnija četvrt je ona koja se nalazi uz kanale – Navigli – gdje se nalaze redovi i redovi kafića i barova. Upravo u ovoj četvrti se nalaze NABA i PoliMi GsoM. Terase su prepune studenata koji uživaju u opuštenom ambijentu i druženju s prijateljima. Za one koji vole izložbe, muzeje, galerije i ostala kulturna događanja, Milano je idealna destinacija jer svaki kutak odiše poviješću i kulturom. Čak je i sama šetnja kampusom Cattolice poput šetnje nekim muzejom.

Milano je sam po sebi vrlo živahan i siguran grad, a jako je dobro povezan, kako s ostatkom Italije, tako i s Hrvatskom. Za sat vremena moguće je doći do poznatog jezera Como ili pak otići na izlet u Bergamo. Čitava regija Lombardija poznata je po vrhunskoj gastronomiji. Skijaška odredišta također su u neposrednoj blizini. S druge strane, za one koji se požele Zagreba, Ryanair nudi direktan let koji često ne prelazi 40 EUR u jednom smjeru. 

Troškovi života nisu pretjerano visoki no to ovisi o načinu života. Moglo bi se reći da je za neki prosječan studentski život potrebno nešto više novca nego u Zagrebu. Brojni barovi (koji nude i hranu, ne samo piće) imaju happy hour kada možete dobiti veliku porciju hrane i uključeno piće za desetak EUR. Cijene kave kreću se 1-2 eura, ovisno o lokaciji. Cijena mjesečnog pokaza je 25 EUR, a on omogućuje vožnju metroom, tramvajem i busom.

Smještaj je povoljniji na perifernim dijelovima grada, a zahvaljujući odličnoj organizaciji javnog prijevoza i dobroj prometnoj povezanosti svih dijelova grada, može se začas doći do centra. Također, s obzirom na to da se radi o velikom gradu, sve četvrti su dobro opremljene raznim trgovinama i ostalom sadržajima potrebnim za ugodan život. U slučaju Cattolice se čak moguće prijaviti za studentski smještaj na kampusu.

Za Cattolicu sam se odlučila primarno radi predmeta koje su nudili jer takvo nešto, nažalost, nisam mogla dobiti u Hrvatskoj. Od Milana nisam znala što očekivati jer sam bila više fokusirana na to što želim naučiti, ali vrlo brzo mi je grad prirastao srcu - uvijek se negdje nešto događa, uvijek je prepun ljudi i ima milijun stvari za raditi u njemu. Zaista nikada nije dosadno. - Lucija Fabac, Communication Management, Universita Cattolica del Sacro Cuore

 

Ako želite saznati više o ovim ili sličnim studijma, dobiti više informacija o studiranju u Italiji i inozemstvu ili trebate pomoć obrazovnih savjetnika rezervirajte svoj termin za besplatne individualne konzultacije putem linka.

Povezane vijesti

Coventry University – iskustvo studentice iz Hrvat...

Uz teorijsko znanje, studenti imaju mogućnost prakse ili studentske razmjene te stječu vještine i iskustva koja ih čine konkurentnijima na tržištu rada po završetku studija u inoz...
07.07.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka